Μουσείο

 

Το μουσείο του ιερού ναού εγκαινιάσθηκε στις 13/5/2007 από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Ο ίδιος την ίδια ημέρα απεκάλυψε το μνημείο του ιερέα και δασκάλου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρ. Βαλερός και χορηγοί του ήταν ο Δήμος Πατρέων και οι ενορίτες.

Στο μουσείο αυτό βρίσκονται πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως η εικόνα της Παναγίας Σταυροκρατούσας, ένα ασημένιο ευαγγέλιο δωρεά Χρήστου Γ. Ρηγοπούλου (ιεροψάλτου εκ Σμύρνης με αναγραφούσα ημερομηνία Αύγουστος 1923), μηναία Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου όπως και πεντηκοστάριο, τα οποία τυπώθηκαν το 1815, 1819 και 1820 αντίστοιχα, ένα αντιμήνσιο του 1837 στο οποίο αναγράφεται ότι έγινε στο Λιβόρνο της Ιταλίας από τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βαλαμόντε αλλά και αρκετές αξιόλογες εικόνες.

Τέλος, στο χώρο του μουσείου φυλάσσονται αρκετά βιβλία κυρίως νομικής φύσεως, τα οποία είναι προσφορά του Δημητρίου Στεφανοπούλου, πατέρα του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων/νου Στεφανόπουλου. Ο Δημήτριος Στεφανόπουλος ήταν δικηγόρος και βουλευτής Πατρών από το 1920 συνεχώς και υπουργός Αγορανομίας και Εφοδιασμού. Πέθανε στις 11/11/1973.

 

  • Agios_AndreasDSC_7795
  • Agios_AndreasDSC_7906
  • Agios_AndreasDSC_8002
 

Λόγοι Πατέρων

Ενώπιον του Κυρίου: όταν ο άνθρωπος ασθενεί και του έρχονται επί πλέον και άλλοι πειρασμοί και ευχαρίστως τους αποδέχεται, είναι το ένα. Το δεύτερο είναι να κάνει κανείς όλα του τα έργα καθαρά ενώπιον του Κυρίου, χωρίς τίποτε το ανθρώπινο. Και το τρίτο, να ζει ως υποτακτικός ??ε πνευματικό πατέρα και να απαρνείται κάθε δικό του θέλημα.
Αββάς Ιωσήφ ο Θηβαίος